• kba tgv slideshow var harsyra
 • kba tgv slideshow var pion
 • kba tgv slideshow var vitatulpaner
 • kba tgv slideshow kabbelecka
 • kba tgv slideshow var ormoga
 • kba tgv slideshow var tulpaner
 • kba tgv slideshow var ormbunke
 • kba tgv slideshow var rhododendron

Kära trädgårdsbesökare - fåglarna

14 april

Söndagen var en grå och regnig dag, men sticklinggruppen fann färgen i trädgården. Vi samlades för att prata om olika fåglar och vad de tycker om att äta. Barnen tyckte att de frusna torkade maskarna var coola ... mumsiga ... .inte så mycket. Varje barn byggde och målade ett fågelhölk för att ta hem med dem. Vi hoppas att några fjädrade vänner kommer att flytta in snart.

20180415

Text och bild Julie Matthews

Magnoliaföredrag 22 mars.

I torsdags hade trädgårdsvännerna ordnat ett föredrag med den mycket kunniga Lennart Söderberg, Uppsala. Han har tillsammans med Ann-Marie Åsheden gett ut den stora och fina boken Magnolia som är slut på förlaget. Hemsid. http://www.magnolior.com/.

Lennart lämnade mängder av information om Magnolier.

 • De första exemplaren utvecklades för ca 110 milj år sedan. Då fanns inga bin så magnolier pollineras av insekter.
 • Idag finns magnolier naturligt i Amerika (sommarblommande) och sydostasien (mest vårblommande).
 • Exempel på härdiga arter för Sverige är tex M.cylindrica, M. sieboldii och M.kobus (helst förädlade sorter).
 • Idag är det framförallt hybrider som passar bra i Sverige tex Merril, Galaxy och Lilii Diva.
 • För att undvika barksprängning kan man linda aluminiumfolie runt stammen. För att underlätta upptaget av järn kan man vattna med en svag lösning av oxalsyra.

 Kaffepaus ordnades av nördarna  

Text Göran Andersson, bild Ingrid Lindskog

Träff med nya medlemmar

Välkommen till Kungsbacka trädgårdsvänner, så var titeln på vårt evenemang för nya medlemmar.

Den 14 mars träffades vi på ABF, några från styrelsen och några av våra nya medlemmar. Styrelsen informerade om vem vi är, vad vi gör, våra ambitioner och visioner i föreningen. Vi berättade om våra aktivagrupper och betydelsen av deras arbete. Det blev också information om Riksförbundet Svensk trädgård och vad man kan få hjälp och råd därifrån. Vi hade diskussioner om våra trädgårdar och gav exempel på trevlig litteratur och olika informationskanaler inom trädgård. Mötet skall följas upp med ett gemensamt trädgårdsbesök senare under våren.

Text Ingrid Lindskog

Årsmötet 2018

Den 4 mars var det årsmöte på Lindälvsskolan. Drygt 60 medlemmar deltog. Mötet fortlöpte enligt dagordningen, en ny styrelsen valdes, liksom valberedning och revisorer. Ekonomin i föreningen är god och medlemsantalet håller sig runt 800 personer. Inga motioner hade inkommit. För mer information hänvisas till protokoll från mötet som kommer att läggas ut under fliken det händer här på hemsidan.

I pausen bjöds det på goda bagels, kaffe/te och kakor.

Gästföreläsare efter pausen var Inger Palmstierna, trädgårdsmästare, författare, trädgårdsskribent, fotograf och tillika vice ordförande i Svensk Trädgård. Hon berättade om och visade bilder på sommarblommor, olika kombinationer och samplanteringar. Vi fick höra om hennes favoriter och hur man tänker för längsta blomning i sina krukor och rabatter.

 

text Ingrid Lindskog

Arts&Crufts på Tjolöholm

Föreläsning John Taylor den 20 februari. En fullbokad och populär föreläsning. Vinnarna var på plats och sålde lotter.

Ämnet var Arts&Craft på Tjolöholm. John Taylor berättade om arbetet med att bygga upp en Knot Garden efter gamla ritningar av arktitekten Lars Israel Wahlman som också var den som ritade slottet.

En Knot Garden formas av tuktade låga häckar av olika sorter i ett geometriskt mönster. I mellanrummen planteras bl a kryddväxter. Då denna Knot Garden troligen denna aldrig blev gjord och träd och buskar i omgivande miljö har förändrats över hundra år, så är det en utmaning att få den som det var tänkt.

Även på andra håll i parken arbetas det med restaureringar. Esters hus i allmogebyn håller på att renoveras, liksom tillhörande trädgård.

För er som inte hade möjlighet att vara med kan jag rekommendera att läsa på Tjolöholms hemsida, eller varför inte göra ett besök och följa uppbyggnaden av Knot Garden.

           John Taylor    

Text och bild Ingrid Lindskog

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta web@kungsbackatradgardsvanner.se