• kba tgv slideshow host aster
 • kba tgv slideshow host karleksort
 • kba tgv slideshow host tulpanlokar
 • kba tgv slideshow host kronart
 • kba tgv slideshow host cyklamen
 • kba tgv slideshow host buske
 • kba tgv slideshow host kal

En stor rosenälskare

Gul ros DSC6381

Juli 2018

En stor rosenälskare har gått ur tiden mitt i rosornas tid.
Claes Hilmersson var med vid bildandet av Kungsbacka Trädgårdsvänner och sedan dess aktiv i föreningen på många sätt. Han delade gärna med sig av sin kärlek och kunskap om rosorna och visade oss runt i Rosenträdgården.

Nu har vi kvar minnet av allt detta.

 

 

Kära trädgårdsbesökare - fåglarna

14 april

Söndagen var en grå och regnig dag, men sticklinggruppen fann färgen i trädgården. Vi samlades för att prata om olika fåglar och vad de tycker om att äta. Barnen tyckte att de frusna torkade maskarna var coola ... mumsiga ... .inte så mycket. Varje barn byggde och målade ett fågelhölk för att ta hem med dem. Vi hoppas att några fjädrade vänner kommer att flytta in snart.

20180415

Text och bild Julie Matthews

Magnoliaföredrag 22 mars.

I torsdags hade trädgårdsvännerna ordnat ett föredrag med den mycket kunniga Lennart Söderberg, Uppsala. Han har tillsammans med Ann-Marie Åsheden gett ut den stora och fina boken Magnolia som är slut på förlaget. Hemsid. http://www.magnolior.com/.

Lennart lämnade mängder av information om Magnolier.

 • De första exemplaren utvecklades för ca 110 milj år sedan. Då fanns inga bin så magnolier pollineras av insekter.
 • Idag finns magnolier naturligt i Amerika (sommarblommande) och sydostasien (mest vårblommande).
 • Exempel på härdiga arter för Sverige är tex M.cylindrica, M. sieboldii och M.kobus (helst förädlade sorter).
 • Idag är det framförallt hybrider som passar bra i Sverige tex Merril, Galaxy och Lilii Diva.
 • För att undvika barksprängning kan man linda aluminiumfolie runt stammen. För att underlätta upptaget av järn kan man vattna med en svag lösning av oxalsyra.

 Kaffepaus ordnades av nördarna  

Text Göran Andersson, bild Ingrid Lindskog

Träff med nya medlemmar

Välkommen till Kungsbacka trädgårdsvänner, så var titeln på vårt evenemang för nya medlemmar.

Den 14 mars träffades vi på ABF, några från styrelsen och några av våra nya medlemmar. Styrelsen informerade om vem vi är, vad vi gör, våra ambitioner och visioner i föreningen. Vi berättade om våra aktivagrupper och betydelsen av deras arbete. Det blev också information om Riksförbundet Svensk trädgård och vad man kan få hjälp och råd därifrån. Vi hade diskussioner om våra trädgårdar och gav exempel på trevlig litteratur och olika informationskanaler inom trädgård. Mötet skall följas upp med ett gemensamt trädgårdsbesök senare under våren.

Text Ingrid Lindskog

Årsmötet 2018

Den 4 mars var det årsmöte på Lindälvsskolan. Drygt 60 medlemmar deltog. Mötet fortlöpte enligt dagordningen, en ny styrelsen valdes, liksom valberedning och revisorer. Ekonomin i föreningen är god och medlemsantalet håller sig runt 800 personer. Inga motioner hade inkommit. För mer information hänvisas till protokoll från mötet som kommer att läggas ut under fliken det händer här på hemsidan.

I pausen bjöds det på goda bagels, kaffe/te och kakor.

Gästföreläsare efter pausen var Inger Palmstierna, trädgårdsmästare, författare, trädgårdsskribent, fotograf och tillika vice ordförande i Svensk Trädgård. Hon berättade om och visade bilder på sommarblommor, olika kombinationer och samplanteringar. Vi fick höra om hennes favoriter och hur man tänker för längsta blomning i sina krukor och rabatter.

 

text Ingrid Lindskog

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta web@kungsbackatradgardsvanner.se