Jag drömmer om att …………… Om jag bara vågade, skulle jag ……………. det vore kul att ………………. vilket äventyr det vore att ……….. Vågar hon så vill jag försöka ………… Jag skulle vilja experimentera med ………. hur skulle det vara att …….. jag testar …….. oj, kan man göra så, intressant

Det är magiskt att förstå vad vi kan åstadkomma tillsammans. Det omöjliga kan plötsligt bli möjligt. Vem som helst kan tillsamman med andra medlemmar bilda en aktivagrupp. Sedan bearbetar ni tillsammans idéer, upptåg eller infall som kan bli en aktivitet eller evenemang i kommande program. Artrikedomen på grupper är stor i KTV och förädlingstiden på idéerna varierar innan de kan publiceras i programmet. Precis som det ska vara i en levande förening!

Har du en idé och/eller ny grupp hör av dig till ordforande@kungsbackatradgardsvanner.se

Här finner du KTVs befintliga aktivagrupper, ta direktkontakt om du vill vara med i någon grupp:

Historia och Framtid

Vi samarbetar med trädgårdsmästarna på Tjolöholm. Vi planterar och sköter om trädgården vid Grindstugan och medverkar även vid diverse arbeten i Arbetarbyn. Godset är Nordens främsta Arts and Crafts anläggning och vi arrangerar program med koppling till slottets miljö och historia. Vi träffas en gång i månaden året runt.

Kontaktperson: Anita Jonsson. Email: hof@kungsbackatradgardsvanner.se

Köksträdgården

Gruppen för dig som vill odla både ätbart och vackert! Vi är nyblivna och erfarna odlare som hela tiden söker inspiration, fördjupning och erfarenhetsutbyte runt köksodling. Det gäller allt från kryddor på balkongen till större köksträdgårdar med växthus. Planeringsmöten och trädgårdssamtal har vi hos varandra eller på ABF. Vi gör även gemensamma utflykter och studiebesök.

Under 2019 har vi i gruppen bestämt att lära oss mer om hur man tar fröer, sticklingar, etc. Exakt hur vi planerar för detta vet vi inte just nu.  En aktivitet som berör fröer och förökning av växter är vårt populära  Fröcafe på Fyren i början av året.

Vill du komma med i Köksträdgårdsgruppen är du hjärtligt välkommen att kontakta Ingvar Svanberg på e-mail: koksgrupp@kungsbackatradgardsvanner.se

 

Majmarknad

Majmarknader skapar marknadsplatser som främjar grönska och växtkraft. På våra evenemang kan du skänka, få, byta, köpa och sälja växter, frö och plantor.

I vår grupp har vi som mål att arrangera åtminstone en marknad per år. Vårmarknaden utanför kulturhuset Fyren en lördag i maj är ett måste och en välgörenhetsmarknad öppen för alla. Hela Kungsbacka bjuds in att skänka växter från trädgård eller överskottet från årets frösådd. Vi säljer under två hektiska timmar alla växter som vi har fått in. Det brukar bli intensiva och roliga timmar med härlig kommers. Allt överskott går till våra barn i Kungsbacka via Majblommans lokalförening. Trädgårdsglädje för alla inblandade, inte minst för oss i gruppen som får sprida växtglädje till alla som passerar förbi.

Under våra idémöten leker vi också med tanken på bakluckeloppis, fröbytardagar och sticklingbyte af ädla pelargonsorter.

Under våren 2009 startade vi, som första lokalförening i Svensk Trädgård, en öppen grupp på Facebook för alla trädgårdsintresserade som vill vara med. De som ansluter sig får ytterligare en möjlighet till utbyte av växter, tankar, idéer, frågor, länkar, evenemang, bilder och videoklipp. En marknads- och mötesplats i cyberspace helt enkelt.

Har du lust att vara med i vår grupp?

Välkommen att kontakta vår samordnare Lena Togander, lena.togander@gmail.com

Sticklingarna

Sticklingarna vill visa trädgårdens magiska värld och dess hemligheter för barn. Barnen får lära sig, utforska, odla, skörda och smaka på grönt i våra trädgårdar. Barn i alla åldrar är välkomna att ta med sina föräldrar eller mor/farföräldrar till spännande barnaktiviteter som ska sprida trädgårdsglädje till både yngre och äldre generationer.

Kontakta Julie Matthews via sticklingar@kungsbackatradgardsvanner.se för mer information

 

Trädgårdspratarna - gruppen är vilande

Gruppen Trädgårdsprat riktar sig till alla som vill samtala om och fundera över det vi tycker så mycket om, trädgården. 

Gruppen hålls vilande och inga nya programpunkter kommer att planeras under 2024.

Vill du vara med och ordna träffar, kontakta Gunilla Jansson, gunilla.j.onsala@bredband.net

Trädgårdsvandra hos varandra

Trädgårdsvandragruppen arrangerar årligen en aktivitet för de som vill besöka andras trädgårdar, visa sin egen trädgård och lära känna nya trädgårdsvänner, 50 till 70 personer brukar deltaga.

Under vårvintern träffas gruppen några gånger och planerar årets startmöte för alla deltagande. På startmötet i april ingår ofta någon mindre aktivitet och det bjuds på fika. Deltagarna har inför startmötet delats in i grupper och besöker under trädgårdssäsongen varandras trädgårdar. Trädgårdsvandragruppen träffas en gång inför slutmötet och genomför sedan slutmötet för alla deltagande i september. Under hösten träffas gruppen återigen för att summera året som gått och för att lägga fast tider och programtext inför nästkommande års aktivitet.

Kontaktperson: Ewa Fink, e-post: ewa@fringilla.se

Vinnarna

Vi i vinnarna är ett gäng idérika, engagerade, händiga och positiva människor i olika åldrar, som träffas när lusten och nöden faller på!
Tillsammans spånar vi, söker lösningar och drar nytta av varandras kunskaper till att framställa vinster till Kungsbacka trädgårdsvänners lotterier. Vad vi vill göra väljer själva efter talang och lust: tovning, sy- trä- och metallslöjd, sylt-och saftning, frösådder, krans-och bokbinderi eller något annat…….? Ibland jobbar vi tillsammans och ibland hemifrån, precis så mycket som man själv orkar och vill.
Vi har tillgång till en fantastisk lokal i Kyvik.

Vid olika tillfällen är vi närvarande på marknader och dyl. där vi tillsammans säljer lotter och värvar medlemmar till KTV. Vi tycker det är kul – lotteriköparna får fina, härproducerade och kvalitativa vinster. KTV får därigenom fler nöjda kunder och medlemmar! En vinnarsituation för alla parter! Visst vill du vara med?

Kontaktperson Tommy Kihlberger, 0706-21 69 61, e-post: vinnarna@kungsbackatradgardsvanner.se

Dahliagruppen

Dahlior – älskar du dessa stora, färgsprakande blommor? Eller är du kanske nyfiken på hur man oldar dom på bästa sätt? Då är den nya Dahliagruppen något för dig! Vi välkomnar både nya och erfarna odlare att dela inspiration, kunskap och erfarenheter om Dahliaoldling. Nyfiken? Välkommen att kontakta vår samordnare Julie Matthews på dahliagruppen@kungsbackatrandgardsvanner.se

Rosgruppen

En Rosgrupp inom föreningen återstartades 2022 och hade under året sina första möten.

Ambitionen under året var att lära känna medlemmarna i gruppen och att finna ut vad gruppen i framtiden ville ägna sig åt. Under sommaren besöktes samtliga medlemmars trädgårdar och diskuterade framtid. Dessutom besökte vi Rosariet i Jönköping och ett besök hos Rosträdgården i Malevik.

Planeringen för våren 2023 är gjord och vi kommer att ha ett föredrag om rosbeskärning strax innan vi själva skall starta i den egna trädgården. Under sommaren kommer vi att besöka Fredriksdals Rosarium, i Helsingborg och bli guidade runt. Vi kommer också att besöka några privata trädgårdar under sommaren. Under hösten påbörjar vi en serie föredrag där vi börjar med att lära oss om vad lokala förutsättningar och jordmån skapar för möjligheter.

Kontaktperson når du via: rosgrupp@kungsbackatradgardsvanner.se

Resegruppen

Ambitionen för gruppen är att göra två reor per säsong, vår och höst. Tanken är också om möjlighet finnes göra någon av resorna till en flerdagarsresa. Vi besöker utflyktsmål och då inte bara trädgårdar utan även sådant som verkar intressant från ett historiskt och kulturellt perspektiv. 

Vi tror att denna kombination kan verka inspirerande samt skapa ett mervärde.

Kontaktperson Kent Männistö resegrupp@kungsbackatradgardsvanner.se