Jag drömmer om att …………… Om jag bara vågade, skulle jag ……………. det vore kul att ………………. vilket äventyr det vore att ……….. Vågar hon så vill jag försöka ………… Jag skulle vilja experimentera med ………. hur skulle det vara att …….. jag testar …….. oj, kan man göra så, intressant

Det är magiskt att förstå vad vi kan åstadkomma tillsammans. Det omöjliga kan plötsligt bli möjligt. Vem som helst kan tillsamman med andra medlemmar bilda en aktivagrupp. Sedan bearbetar ni tillsammans idéer, upptåg eller infall som kan bli en aktivitet eller evenemang i kommande program. Artrikedomen på grupper är stor i KTV och förädlingstiden på idéerna varierar innan de kan publiceras i programmet. Precis som det ska vara i en levande förening!

Har du en idé och/eller ny grupp hör av dig till ordforande@kungsbackatradgardsvanner.se

Här finner du KTVs befintliga aktivagrupper, ta direktkontakt om du vill vara med i någon grupp:

Historia och Framtid

Vårt samarbete med trädgårdsmästare Eva Rosén på Tjolöholm fortsätter under hösten. Vi planterar vid Grindstugan och planerar kommande trädgårdsvandringar på Tjolöholm.

Vi träffas en gång i månaden . Är du intresserad att komma med i gruppen är du välkommen att kontakta anita.jonsson@kungsbacka.se

Köksträdgården

Gruppen för dig som vill odla både ätbart och vackert! Vi är nyblivna och erfarna odlare som hela tiden söker inspiration, fördjupning och erfarenhetsutbyte runt köksodling. Det gäller allt från kryddor på balkongen till större köksträdgårdar med växthus. Planeringsmöten och trädgårdssamtal har vi hos varandra eller på ABF. Vi gör även gemensamma utflykter och studiebesök.

Under 2019 har vi i gruppen bestämt att lära oss mer om hur man tar fröer, sticklingar, etc. Exakt hur vi planerar för detta vet vi inte just nu.  En aktivitet som berör fröer och förökning av växter är vårt populära  Fröcafe på Fyren i början av året.

Vill du komma med i Köksträdgårdsgruppen är du hjärtligt välkommen att kontakta Margareta Forsberg margaretaeforsberg@gmail.com, Tel 0727 25 67 48

Majmarknaden

Majmarknader skapar marknadsplatser som främjar grönska och växtkraft. På våra evenemang kan du skänka, få, byta, köpa och sälja växter, frö och plantor.

I vår grupp har vi som mål att arrangera åtminstone en marknad per år. Vårmarknaden utanför kulturhuset Fyren en lördag i maj är ett måste och en välgörenhetsmarknad öppen för alla. Hela Kungsbacka bjuds in att skänka växter från trädgård eller överskottet från årets frösådd. Vi säljer under två hektiska timmar alla växter som vi har fått in. Det brukar bli intensiva och roliga timmar med härlig kommers. Allt överskott går till våra barn i Kungsbacka via Majblommans lokalförening. Trädgårdsglädje för alla inblandade, inte minst för oss i gruppen som får sprida växtglädje till alla som passerar förbi.

Under våra idémöten leker vi också med tanken på bakluckeloppis, fröbytardagar och sticklingbyte af ädla pelargonsorter.

Under våren 2009 startade vi, som första lokalförening i Svensk Trädgård, en öppen grupp på Facebook för alla trädgårdsintresserade som vill vara med. De som ansluter sig får ytterligare en möjlighet till utbyte av växter, tankar, idéer, frågor, länkar, evenemang, bilder och videoklipp. En marknads- och mötesplats i cyberspace helt enkelt.

Har du lust att vara med i vår grupp?

Välkommen att kontakta vår samordnare Lena Togander, lena.togander@gmail.com

Resegruppen

Gruppen har varit aktiv sedan starten och arrangerar två till tre resor per år. På hösten planerar och bokar vi resor som vi sedan genomför under kommande vår och sommar. Vårt mål är att erbjuda prisvärda resor till resmål som intresserar våra medlemmar, gärna till ställen man annars inte kan komma till.

Samordnare Lena Fritzell, lena.fritzell@gmail.com

Skogsträdgårdsodling

Vi är delvis ett gäng från Köksträdgårdsgruppen som valt att fördjupa oss i ämnet Skogsträdgårdsodling. Vi har alla erfarenhet av mer traditionell köksträdgård/potager, men är nyfikna på detta för oss ganska nya begrepp. En skogsträdgård är ett matproducerande ekosystem som skapats med naturliga skogsbryn som förebild. Vilka idéer kan vi använda i våra egna trädgårdar? Jo, använda perenna växter, odla i olika skikt, bygga upp jordens bördighet på ett naturligt sätt, förbättra mikroklimatet, gynna polykultur, skonsam eller ingen jordbearbetning…

Vi startade hösten 2018 en studiecirkel med en gemensam bok som grund i våra diskussioner. Att lära ”nytt” är otroligt spännande!

Kontaktperson Heléne Rehbander, helenium@telia.com

Sticklingarna

Sticklingar bjuder in barn till trädgården för att lära, utforska, odla, skörda, smaka och sätta fingrarna och allt annat i jorden.

Barn av alla åldrar är välkomna att ta med sina föräldrar eller mor/far-föräldrar till roliga aktiviteter som sprider trädgårdsglädje till alla.

Kontakta Julie Matthews eller Tanja Barrett via ktv_sticklingar@outlook.com för mer information

Trädgårdsnördarna

Vi vill vara en liten grupp vars syfte är att medlemmar som har specialintressen (som inte ligger inom ramen för de andra gruppernas områden) ska träffas och utbyta erfarenheter för att under lättsamma former fördjupa sina kunskaper. Gruppen avser också att ordna enklare föredrag och göra resor/studiebesök. Föredragen är tänkta att vara öppna för alla KTV-medlemmar och ibland även för allmänheten.

Samordnare är Göran Andersson, goran_andersson00@telia.com, 0738 745310.

Trädgårdsvandra hos varandra

Vi arrangerar KTV:s långkörare ’Trädgårdsvandra…’ som nu genomförts för 10:e året i rad! Det är många som liksom vi tycker om att träffas, inspireras och umgås i varandras trädgårdar så deltagarantalet har senaste åren stadigt ökat, och det är fortfarande lika härligt att få träffa er alla på uppstart- och avslutningsmötena. Vi ser fram emot att träffa nya och gamla deltagare igen nästa säsong.

Vill du vara med och planera nästa års aktivitet eller bara har idéer om inslag eller förnyelse så får du gärna höra av dig till: Maria Fritsch-Fredin, mariafritschfredin@yahoo.com

Vinnarna

Bli Vinnare!

Vi i vinnarna är ett gäng idérika, engagerade, händiga och positiva människor i olika åldrar, som träffas när lusten och nöden faller på!

Tillsammans spånar vi, söker lösningar och drar nytta av varandras kunskaper till att framställa vinster till Kungsbacka trädgårdsvänners lotterier.

Vad vi vill göra väljer själva efter talang och lust: tovning, sy- trä- och metallslöjd, sylt-och saftning, frösådder, krans-och bokbinderi eller något annat…….?

Ibland jobbar vi tillsammans och ibland hemifrån, precis så mycket som man själv orkar och vill. Vi har tillgång till en fantastisk lokal i Kyvik.

Vid olika tillfällen är vi närvarande på marknader och dyl. där vi tillsammans säljer lotter och ibland värvar medlemmar till KTV.

Vi tycker det är kul – lotteriköparna får fina, härproducerade och kvalitativa vinster. KTV får därigenom fler nöjda kunder och medlemmar! En vinn-vinn situation för alla parter!

Visst vill du vara med?

Kontakta Tommy Kihlberger, 0706-21 69 61, kihlberger.t@telia.com