Jag drömmer om att …………… Om jag bara vågade, skulle jag ……………. det vore kul att ………………. vilket äventyr det vore att ……….. Vågar hon så vill jag försöka ………… Jag skulle vilja experimentera med ………. hur skulle det vara att …….. jag testar …….. oj, kan man göra så, intressant

Det är magiskt att förstå vad vi kan åstadkomma tillsammans. Det omöjliga kan plötsligt bli möjligt. Vem som helst kan tillsamman med andra medlemmar bilda en aktivagrupp. Sedan bearbetar ni tillsammans idéer, upptåg eller infall som kan bli en aktivitet eller evenemang i kommande program. Artrikedomen på grupper är stor i KTV och förädlingstiden på idéerna varierar innan de kan publiceras i programmet. Precis som det ska vara i en levande förening!

Har du en idé och/eller ny grupp hör av dig till ordforande@kungsbackatradgardsvanner.se

Här finner du KTVs befintliga aktivagrupper, ta direktkontakt om du vill vara med i någon grupp:

Historia och Framtid

Vi samarbetar med trädgårdsmästarna på Tjolöholm. Vi planterar och sköter om trädgården vid Grindstugan och medverkar även vid diverse arbeten i Arbetarbyn. Godset är Nordens främsta Arts and Crafts anläggning och vi arrangerar program med koppling till slottets miljö och historia. Vi träffas en gång i månaden året runt.

Kontaktperson: Anita Jonsson. Email: anitajonsson018@gmail.com

Köksträdgården

Gruppen för dig som vill odla både ätbart och vackert! Vi är nyblivna och erfarna odlare som hela tiden söker inspiration, fördjupning och erfarenhetsutbyte runt köksodling. Det gäller allt från kryddor på balkongen till större köksträdgårdar med växthus. Planeringsmöten och trädgårdssamtal har vi hos varandra eller på ABF. Vi gör även gemensamma utflykter och studiebesök.

Under 2019 har vi i gruppen bestämt att lära oss mer om hur man tar fröer, sticklingar, etc. Exakt hur vi planerar för detta vet vi inte just nu.  En aktivitet som berör fröer och förökning av växter är vårt populära  Fröcafe på Fyren i början av året.

Vill du komma med i Köksträdgårdsgruppen är du hjärtligt välkommen att kontakta Ingvar Svanberg på e-mail: Ingvar@kartsam.se 

 

Majmarknad

Majmarknader skapar marknadsplatser som främjar grönska och växtkraft. På våra evenemang kan du skänka, få, byta, köpa och sälja växter, frö och plantor.

I vår grupp har vi som mål att arrangera åtminstone en marknad per år. Vårmarknaden utanför kulturhuset Fyren en lördag i maj är ett måste och en välgörenhetsmarknad öppen för alla. Hela Kungsbacka bjuds in att skänka växter från trädgård eller överskottet från årets frösådd. Vi säljer under två hektiska timmar alla växter som vi har fått in. Det brukar bli intensiva och roliga timmar med härlig kommers. Allt överskott går till våra barn i Kungsbacka via Majblommans lokalförening. Trädgårdsglädje för alla inblandade, inte minst för oss i gruppen som får sprida växtglädje till alla som passerar förbi.

Under våra idémöten leker vi också med tanken på bakluckeloppis, fröbytardagar och sticklingbyte af ädla pelargonsorter.

Under våren 2009 startade vi, som första lokalförening i Svensk Trädgård, en öppen grupp på Facebook för alla trädgårdsintresserade som vill vara med. De som ansluter sig får ytterligare en möjlighet till utbyte av växter, tankar, idéer, frågor, länkar, evenemang, bilder och videoklipp. En marknads- och mötesplats i cyberspace helt enkelt.

Har du lust att vara med i vår grupp?

Välkommen att kontakta vår samordnare Lena Togander, lena.togander@gmail.com

Sticklingarna
Sticklingar bjuder in barn till trädgården för att lära, utforska, odla, skörda, smaka och sätta fingrarna och allt annat i jorden.

Barn av alla åldrar är välkomna att ta med sina föräldrar eller mor/far-föräldrar till roliga aktiviteter som sprider trädgårdsglädje till alla.

Kontakta Julie Matthews eller Tanja Barrett via ktv_sticklingar@outlook.com för mer information

Trädgårdspratarna

Gruppen Trädgårdsprat riktar sig till alla som vill samtala om och fundera över det vi tycker så mycket om, trädgården. Vi avser att träffas några gånger per år på ett trivsamt ställe och över en god fika utbyta erfarenheter, idéer och tankar. Vi vill vara ett forum för samtal om trädgårdens form, innehåll och idé; sådana samtal som det annars kanske inte finns utrymme för vid föreläsningarna. Vi riktar oss till såväl gamla medlemmar som nya som vill lära känna fler i föreningen, samt även till dem som ännu inte är medlemmar.

Vill du vara med och ordna träffar, kontakta Gunilla Jansson, gunilla.j.onsala@bredband.net

Trädgårdsvandra hos varandra

Trädgårdsvandragruppen arrangerar årligen en aktivitet för de som vill besöka andras trädgårdar, visa sin egen trädgård och lära känna nya trädgårdsvänner, 50 till 70 personer brukar deltaga.

Under vårvintern träffas gruppen några gånger och planerar årets startmöte för alla deltagande. På startmötet i april ingår ofta någon mindre aktivitet och det bjuds på fika. Deltagarna har inför startmötet delats in i grupper och besöker under trädgårdssäsongen varandras trädgårdar. Trädgårdsvandragruppen träffas en gång inför slutmötet och genomför sedan slutmötet för alla deltagande i september. Under hösten träffas gruppen återigen för att summera året som gått och för att lägga fast tider och programtext inför nästkommande års aktivitet.

Kontaktperson: Ewa Fink, e-post: ewa@fringilla.se

Vinnarna

Vi i vinnarna är ett gäng idérika, engagerade, händiga och positiva människor i olika åldrar, som träffas när lusten och nöden faller på!
Tillsammans spånar vi, söker lösningar och drar nytta av varandras kunskaper till att framställa vinster till Kungsbacka trädgårdsvänners lotterier. Vad vi vill göra väljer själva efter talang och lust: tovning, sy- trä- och metallslöjd, sylt-och saftning, frösådder, krans-och bokbinderi eller något annat…….? Ibland jobbar vi tillsammans och ibland hemifrån, precis så mycket som man själv orkar och vill.
Vi har tillgång till en fantastisk lokal i Kyvik.

Vid olika tillfällen är vi närvarande på marknader och dyl. där vi tillsammans säljer lotter och värvar medlemmar till KTV. Vi tycker det är kul – lotteriköparna får fina, härproducerade och kvalitativa vinster. KTV får därigenom fler nöjda kunder och medlemmar! En vinn-vinn situation för alla parter! Visst vill du vara med?

Kontakta Tommy Kihlberger, 0706-21 69 61, e-post tkihlberger@gmail.com

Dahliagruppen

Vi välkomnar både nya och erfarna odlare att dela inspiration, kunskap och erfarenheter om Dahliaoldling. Vi rivstartar med en föreläsning, så får vi se och diskutera hur gruppen utvecklas vidare från det. Kanske kan vi planera besök i varandras trädgårdar? Byta knölar? Och varför inte avsluta med en resa till Sofiero Slott? Nyfiken?

Välkommen att kontakta vår samordnare Julie Matthews på dahliagruppen@kungsbackatrandgardsvanner.se, telefon: 0706-036307

Rosgruppen

I första hand är årets möten tänkta för medlemmar i gruppen. För att vi skall lära känna varandra, och kunna finna vägar för arbetsform. Men vi ser gärna att vi får fler intresserade för Rosgruppen som kanske vill komma med redan i år, Välkomna.

Vi återkommer närmare varje aktivitet med adresser och tider.

Kontakta vår samordnare Tommy Johansson på tommy.b.johansson@gmail.com