Medlemmar emellan

Trädgårdsinspiration
Du har väl inte missat chansen att bläddra i Göran Rosanders bok. Trevlig inspiration från hans egen trädgård. Göran delar gärna med sig och du kan bläddra i boken via denna länk https://www.onskefoto.se/se-online-fotobok/6bdbf559-e541-4cda-bff9-521b332f75f9
En stor rosenälskare
Juli 2018

En stor rosenälskare har gått ur tiden mitt i rosornas tid.
Claes Hilmersson var med vid bildandet av Kungsbacka Trädgårdsvänner och sedan dess aktiv i föreningen på många sätt. Han delade gärna med sig av sin kärlek och kunskap om rosorna och visade oss runt i Rosenträdgården.

Nu har vi kvar minnet av allt detta.

Kära trädgårdsbesökare – fåglarna
14 april

Söndagen var en grå och regnig dag, men sticklinggruppen fann färgen i trädgården. Vi samlades för att prata om olika fåglar och vad de tycker om att äta. Barnen tyckte att de frusna torkade maskarna var coola … mumsiga … .inte så mycket. Varje barn byggde och målade ett fågelhölk för att ta hem med dem. Vi hoppas att några fjädrade vänner kommer att flytta in snart.

Text och bild Julie Matthews

Magnoliaföredrag 22 mars
I torsdags hade trädgårdsvännerna ordnat ett föredrag med den mycket kunniga Lennart Söderberg, Uppsala. Han har tillsammans med Ann-Marie Åsheden gett ut den stora och fina boken Magnolia som är slut på förlaget. Hemsid. http://www.magnolior.com/.

Lennart lämnade mängder av information om Magnolier.

  • De första exemplaren utvecklades för ca 110 milj år sedan. Då fanns inga bin så magnolier pollineras av insekter.
  • Idag finns magnolier naturligt i Amerika (sommarblommande) och sydostasien (mest vårblommande).
  • Exempel på härdiga arter för Sverige är tex M.cylindrica, M. sieboldii och M.kobus (helst förädlade sorter).
  • Idag är det framförallt hybrider som passar bra i Sverige tex Merril, Galaxy och Lilii Diva.
  • För att undvika barksprängning kan man linda aluminiumfolie runt stammen. För att underlätta upptaget av järn kan man vattna med en svag lösning av oxalsyra.

Text Göran Andersson, bild Ingrid Lindskog

Träff med nya medlemmar
Välkommen till Kungsbacka trädgårdsvänner, så var titeln på vårt evenemang för nya medlemmar.

Den 14 mars träffades vi på ABF, några från styrelsen och några av våra nya medlemmar. Styrelsen informerade om vem vi är, vad vi gör, våra ambitioner och visioner i föreningen. Vi berättade om våra aktivagrupper och betydelsen av deras arbete. Det blev också information om Riksförbundet Svensk trädgård och vad man kan få hjälp och råd därifrån. Vi hade diskussioner om våra trädgårdar och gav exempel på trevlig litteratur och olika informationskanaler inom trädgård. Mötet skall följas upp med ett gemensamt trädgårdsbesök senare under våren.

Text Ingrid Lindskog

Årsmötet 2018
Den 4 mars var det årsmöte på Lindälvsskolan. Drygt 60 medlemmar deltog. Mötet fortlöpte enligt dagordningen, en ny styrelsen valdes, liksom valberedning och revisorer. Ekonomin i föreningen är god och medlemsantalet håller sig runt 800 personer. Inga motioner hade inkommit. För mer information hänvisas till protokoll från mötet som kommer att läggas ut under fliken det händer här på hemsidan.

I pausen bjöds det på goda bagels, kaffe/te och kakor.

Gästföreläsare efter pausen var Inger Palmstierna, trädgårdsmästare, författare, trädgårdsskribent, fotograf och tillika vice ordförande i Svensk Trädgård. Hon berättade om och visade bilder på sommarblommor, olika kombinationer och samplanteringar. Vi fick höra om hennes favoriter och hur man tänker för längsta blomning i sina krukor och rabatter.

Text Ingrid Lindskog

Arts & Crufts på Tjolöholm

 

 

 

 

 

 

Föreläsning John Taylor den 20 februari. En fullbokad och populär föreläsning. Vinnarna var på plats och sålde lotter.

Ämnet var Arts&Craft på Tjolöholm. John Taylor berättade om arbetet med att bygga upp en Knot Garden efter gamla ritningar av arkitekten Lars Israel Wahlman som också var den som ritade slottet.

En Knot Garden formas av tuktade låga häckar av olika sorter i ett geometriskt mönster. I mellanrummen planteras bl a kryddväxter. Då denna Knot Garden troligen denna aldrig blev gjord och träd och buskar i omgivande miljö har förändrats över hundra år, så är det en utmaning att få den som det var tänkt.

Även på andra håll i parken arbetas det med restaureringar. Esters hus i allmogebyn håller på att renoveras, liksom tillhörande trädgård.

För er som inte hade möjlighet att vara med kan jag rekommendera att läsa på Tjolöholms hemsida, eller varför inte göra ett besök och följa uppbyggnaden av Knot Garden.

Text och bild Ingrid Lindskog

Fröbytardagen på Fyren
Nu när ljuset återkommer börjar man längta efter att det också ska börja växa ute. Vi tjuvstartade med Fröbytardag på Fyren lördagen 3 februari. Många lämnade in frön från blommor och grönsaker som de antingen fått över, eller odlat med framgång och tagit egna frön av. Mycket spännande att leta i. Ovanliga växter man aldrig hört talas om (Vargtass? Ballongblomma? Chili Numex?)
Köksträdgårdsgruppen arrangerade fröbytardagen. Vi hoppas att det ska växa fint för alla som var där. Tillsammans var vi ca 40-45 personer, allt från gråhåriga veteraner till nya små trädgårdsodlare i förskoleåldern.

Bild Julie Matthews, text Gunilla Jansson

Jordnära studiecirkel

 

 

 

 

Vår jordnära studiecirkel.

Köksträdgårdsgruppen ordnade en studiecirkel om jord vintern 2016/2017.
Ett viktigt underlag var skrifterna “Lär känna jorden” och “Växtbiologi” från Svensk Trädgård.

Vi var ca 10 anmälda och alla 4 träffarna var på ABF.

Första gången tog alla med sig egen jord som vi jämförde och “klämde” på. Allt från lera till sand.
Sen hade vi hjälp av Einar som gjorde fantastiska intressanta föredrag om vad jorden består av och dess egenskaper mm. Vi diskuterade även en “riktig” jordanalys som gjorts i en trädgård i Onsala bla kadmium och fosfat.

Bla pratade vi om:

  • Jordars uppkomst och grundtyper.
  • Kornstorlekar och pH.
  • Näringsämnen
  • Mineraljord-Organiska jordar-Kompostjord

Alla kursdeltagare var mycket nöjda med studiecirkeln.

“I bra jord växer det överallt”

Göran Andersson/Köksträdgårdsgruppen

Året i köksträdgården på Pensionat Strandkullen
Året i köksträdgården på Pensionat Strandkullen

Ett femtiotal trädgårdsvänner välkomnas av en nyttig och välsmakande nässelshot när de anländer till Strandkullens Pensionat i Onsala för att lyssna på Tyra Hallsenius Linde och Året i köksträdgården.

Tänk att leva i odlingslådan hela året om! Att börja i januari med att titta i frökataloger, skissa upp hur odlingen ska se ut, planera vilka grödor som ska odlas detta år, börja sätta fröer och ta sticklingar i februari, förbereda jorden, förgro potatisen och skörda jordärtskockan Bianca i mars, omskola plantorna i april, baka en ogräspaj i maj, så bondbönan Hang Down och lägga med dragon i vinäger i juni, ……….

Ja, man har faktiskt fullt upp hela året om, om man är en passionerad odlare som Tyra! Och en seedaholic, som Tyra kallar sig!

Tyra Hallsenius Lindhe tar sig ända från Waxholm till Strandkullens Pensionat i Onsala för att lotsa oss trädgårdsvänner genom hela odlingsåret. Med personlighet och charm delar Tyra med sig av sina kunskaper och knep. Jag som älskar sallad av alla de slag tänker testa Tyras förslag på salladsodling på bord eller någon form av ställning (Tyra har själv hittat en gammal piskställning som fungerar som salladsbord) med fat, kapillärmatta och korgar med jord i. Både enkelt, praktiskt och ger god skörd.

Tyra berättar om sin Valentin-sådd. Den 14 februari på Valentindagen sätter Tyra sina första fröer och sedan är odlandet igång. Etiketter är viktigt. Så man vet vad man har sått. Jag missade detta själv förra året. En salig röra bland mina pumpor, squash och gurkplantor. Med växelbruk och samplantering – morötter, lök, sallad, blommor och örter – får man en frisk jord och växter tåliga mot skadeangrepp. Majs, bönor och squash/pumpa trivs ihop. Den biologiska mångfalden är viktig. Tyra blandar vilt, strikt vilt, säger hon.

Tyra talar också om täckodling och “No dig” som är ett bekvämt sätt att odla på då du inte gräver i marken. Kända engelska odlare och författare som Ruth Stout, “Gardening without Work”, och Charles Dowding, “Organic Gardening” är favoritförfattare som framgångsrikt odlar sin mark med täckodling och utan att gräva.

Efter föreläsningen välkomnas gästerna ner i Strandkullens Restaurang där
kocken Anders och “hovmästare” Marga har komponerat en härlig skördemeny.

En ljuvlig Jordärtkockssoppa med Ramslöksolja och surdegsbröd. Gott vin till den som önskade. Till dessert Varité på Rabarber. Och så en god kopp kaffe. Kan det bli bättre?!

Välgörande shot av nässlor och kirskål
1 dl färska nässelblad
1 dl färsk kirskål
1 dl vatten
1 tsk honung
1–2 msk citronsaft
½ tsk färsk, riven ingefära

Skölj nässlorna och rensa bort skräp och grova stjälkar
Lägg alla ingredienserna i mixer, eller använd mixerstav. Mixa så att örterna finfördelas
Häll vätskan genom en sil, och smaksätt med citron och honung.
Drick en liten hutt dagligen i ett par veckor. Den håller ca 4 dagar i kylskåp. Man kan också frysa in saften i iskuber att använda vid behov.

Text: Eva Ringdahl

Vill du skriva en artikel?

Vi är ca 750 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta
web@kungsbackatradgardsvanner.se